Sejarah Gundam

Mobile Suit Gundam adalah satu animasi siri fiksyen sains yang pertama kali membuat penerampilan sulung di televisyen Jepun pada tahun 1979. Populariti yang semakin meningkat menyebabkan Mobile Suit Gundam menambah sekuel dengan mengembangkan dalam bentuk video, file dan teater filem.

10 tahun penuh dengan kecemerlanga
n..kisah Gundam telah diperluas merangkumi 9 siri televisyen, 4 siri video, 10 filem dan banyak novel, komik, dan video game. Idea dan jalan cerita Mobile suit Gundam turut berubah meliputi 6 dunia yang berbeza dengan setiap satunya mempunyai sejarah peperangan yang tersendiri.

Meskipun
mempunyai cabang peperangan yang pelbagai, paksinya tidak lari dengan membawa nama Gundam sebagai mesin robot terhebat. Dengan menggunakan prototaip Gundam RX-78 yang terdapat pada siri asalnya.. setiap cerita dan siri akan ditunjukkan evolusi dalam kepelbagaian pembikinan Gundam.

Dari evolusi tersebut maka mu
ncullah cerita seperti G Gundam dan Gundam Wing..hasil dari perintis Gundam RX-78.

Pada tahun 1998. Mobile Suit Gundam mula membuat aksi terjah ke negara Uncle Sam (Amerika Syarikat). Dengan memulakan strategi untuk mengkomersialkan Gundam, pihak Bandai Amerika telah mengeluarkan pelabagai permainan dan novel untuk semua lapisan umur. itu sahaja perkembangan secara ringkas tentang Gundam.


0 comments:

Post a Comment